בטחון



בן-שמן אי יהודי בודד מוקף ערבים

מזיכרונותיו של איזיק בלסקי, בן מושב בן-שמן, הוא יצחק בן-גל, שהיה מפקד המקום

בתקופת המצור, ואחר-כך, במשך שנים, היה מפקד משמר הכנסת

    מושב בן-שמן וכפר-הנוער לידו, היו אי יהודי בודד מוקף יישובים ערביים ובתוכם הערים לוד ורמלה. בין בן-שמן לחולון, לתל-אביב ולפתח-תקווה לא היו ישובים יהודיים.
     ההגנה צירפה את בן-שמן בשנת 1935 למרחב הפיקוד של תל-אביב. תחת פיקודה, הגנו אנשי בן-שמן ומתנדבים על יישובם במאורעות הדמים בשנים 1936-39. במאורעות אלה נפלו שני מגינים. לצורך הגנה בנו סליקים והוסתר נשק מגן. בינואר 1940 ערכו הבריטים חיפוש, הם מצאו את מרבית הנשק ועצרו את מנהל הכפר הד"ר זיגפריד להמן ז"ל יחד עם מספר מורים ומפקדים מההגנה.

     בן-שמן ויער הרצל הסמוך שימשו כאחד מבסיסי ההדרכה של ההגנה. כאן התאמנו דורות של לוחמים בשדאות, נשק, קשר וקורסי מפקדים.

מיד לאחר החלטת האו"מ ב-כ"ט בנובמבר 1947 על הקמת מדינה יהודית, העריכו מוסדות הישוב ופיקוד ההגנה שבן-שמן תנותק ותהיה במצור, מתוך הערכה זו הוחלט לפנות את כל הבלתי-לוחמים: תלמידי כפר-הנוער עד גיל 16 ומחנכים, וכן תושבי המושב.

ואמנם בן-שמן נותקה מדצמבר 1947 ועד יולי 1948.  בתחילה התקיים הקשר עם תל-אביב באמצעות שיירות שלוו ע"י כוחות ההגנה, ומאוחר יותר גם בליווי הצבא הבריטי.  שיירות אלו הביאו אספקה, חומרי ביצורים, נשק ומחלקות תגבור של חי"ש ת"א מחטיבת גבעתי, שהיו מתחלפים מדי פעם.  בחודש דצמבר הותקפה אחת השיירות ע"י חיילי הלגיון הירדני במחנה בית-נבאללה במרחק כ-2 ק"מ מבן-שמן. בהתקפה זו נפלו ארבעה-עשר ממגיני השיירה בקרב. שדרת ברושים לזכרם ניטעה בכפר-הנוער.

      לקראת המצור החליט פיקוד ההגנה לשלוח פלוגת תגבור בעלת רמת אימון גבוהה. הפור נפל על הפלוגה הדתית שהגיעה לבן-שמן באחת השיירות האחרונות, במחצית חודש מרץ. יחד עם הפלוגה הנ"ל היו בבן-שמן פלוגה של הנוער הבוגר של ביה"ס החקלאי, פלוגה של עולים חדשים שזה מקרוב הגיעו דרך קפריסין, וכמה עשרות מתגייסים חדשים מתל-אביב, וחלק מעובדי כפר-הנוער. החל מחודש אפריל בן-שמן היתה במצור מלא. הקשר היחידי היה באמצעות מטוסים קלים. הכנופיות הערביות התנכלו למטוסים ופתחו באש בכל נחיתה והמראה.

המצור נפרץ ביולי 1948 במבצע דני ע"י כוחות מחטיבת יפתח וחטיבה שמונה המשורינת. בקרבות אלו השתתפו גם הכוחות המגינים על בן-שמן, שהחליפו את חטיבת יפתח בקו הקדמי. הלגיון הערבי ניסה לפרוץ  את הקו בניסיון להגיע לעזרת לוד ורמלה לפני כיבושם ע"י כוחותינו. הוא נבלם במוצב גמזו ע"י הפלוגה הדתית תוך קרבות מרים, ובמוצב חדיד ע"י פלוגה מנוער כפר-הנוער בן-שמן. במערכה נפלו ארבעה מחיילי הפלוגה הדתית.

(הדברים נישאו ע" איזיק בלסקי  בטקס הסרת הלוט משלט זיכרון שמתעד את האירועים והקשר בין ארגון ההגנה לבן-שמן שהתקיים בכפר-הנוער בן-שמן ב 29  בנובמבר 1993)
שלט בכפר-הנוער
שלט  בכפר הנוער

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה